18 Ocak 2017 Çarşamba

Sömestr Tatilinde Çocuklarla Evde Eğlenmek

Yarıyıl tatili geldi, çocuklar çok mutlu, ancak evde olan annelerin çoğu kara kara düşünmeye başladı "İki hafta boyunca bu çocuğu evde nasıl oyalayacağım" diye. Çocuğunuzu evde her dakika her an oyalamak sizin göreviniz değil tabii ki, kendi kendine vakit geçirmeyi, arada sıkılmayı, sıkıntıdan yaratıcı etkinlikler bulmayı başaracak. Ama bazen de sizinle zaman geçirmek isteyecek. Böyle zamanlarda yardımınıza yetişecek bazı kutu oyunları önereceğim. Size önereceğim bu kutu oyunları çok eğlenceli ve çocukların birçok becerisini geliştiren oyunlar. Aynı zamanda bu oyunlarla ailece keyifli zaman geçireceksiniz, aile içi iletişiminiz artacak, çocuğunuz aileye ait olma hissini yaşayacak. Tüm bu oyunları oyuncakçılarda ve internette bulabilirsiniz.

- Mikado Oyunu: 3 yaş ve üzeri. Masa üzerine gelişigüzel bir şekilde yayılan çubukları, diğer çubukları kıpırdatmadan toplama oyunu. Çocuğun el-göz koordinasyonunu, dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştirir.

-Rory’nin Hikaye Küpleri: 6 yaş ve üstü. Çocuğun dil yeteneklerini, kendini ifade etme ve hızlı düşünme, problem çözme becerilerini, yaratıcılığını geliştiren bir oyun.
- Hide and Seek Oyunu: 7 yaş ve üstü. Çocuğun stratejik düşünme, dikkat,konsantrasyon becerilerini, görsel algısını, bağlantısal düşünme, problem çözme, uzaysal algılama, eşleştirme ve hafıza becerilerini geliştiren ödüllü bir oyun.
-Hedef 4 oyunu : 3 yaş ve üstü. Strateji ve zeka oyunu.
 
-Road Block (Hırsız-Polis) oyunu: 7 yaş ve üstü. Uzamsal algı, mantık yürütme ve problem çözme becerilerini geliştiren bir oyun. 


- Makedo: 5 yaş ve üstü.  El işi oyunu ve bir inşa oyuncağı. Makedo birleştirme sistemi ile çevrenizde bulunan atılmaya hazır gündelik malzemeleri çeşitli şekillerde birleştirerek pek çok şey yaratabilirsiniz. Çocuğun yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirir, çevreye duyarlılığını arttırır.

- Castle Logix: 3 yaş ve üstü. Ahşap bloklar ve kuleler ile kitapçıkta gösterilen kaleleri inşa etme oyunu. Çocuğun mantıklı düşünme becerisini ve uzamsal algısını geliştiren bir oyun.

- Kapla: 3 yaş ve üstü. Çocuğun denge, koordinasyon psikomotor ve analitik becerilerini, yaratıcılığını ve birlikte çalışma becerilerini geliştiren bir oyun. KAPLA parçaları yapıştırıcı, mıknatıs, klips gibi sabitleyici kullanmadan, tamamen el dengesi ile her birini diğerinin üzerine koyarak inşa edilir.  Fizik kurallarını keşfetmek için mükemmel bir araçtır. 



- Koridor Oyunu: 8 yaş ve üstü. Çocuğun stratejik düşünme, mantık yürütme ve planlama becerilerini geliştiren bir oyun.



- Katamino Classic Oyunu: 3 yaş ve üstü. Çocuğun mantık yürütme, motor planlama, görsel algı, şekil zemin algısı, görsel ayrımlaştırma ve dikkati sürdürme becerilerini geliştirir. Katamino çocukların geometrinin temel kavramlarını anlamasına yardımcı olan bir inşa oyunudur. Çok sayıdaki bulmacaların zorluk seviyeleri çok kolaydan çok zora değişmektedir.
-Make and Break: 8 yaş ve üstü. Amaç, zamana karşı yarışırken aynı zamanda ahşap blokları kartlardaki şekillere göre hatasız dizmektir. Çocuğun görsel-uzamsal algısını, hızlı düşünme ve problem çözme becerisini, el-göz koordinasyonunu, konsantrasyon becerisini geliştiren bir oyun.

Not: TKT 7-11 grubuna oyun önerileri için teşekkürler :)

Evde oynayabileceğiniz dikkati geliştirme oyunları
 

- Çocuğunuz önce salonu incelesin. Sonra gözlerini kapatsın. Salondan bir eşyayı (Sandalye, koltuktaki yastık, masadaki vazo vb.) dışarı çıkarın. Gözlerini açan çocuğunuza hangi eşyanın eksik olduğunu sorun. Bu oyunda becerisi arttıkça çıkardığınz eşya sayısını arttırabilir ya da zorluk derecesini arttırmak için küçük eşyaları kullanabilirsiniz.
- Salona dikkatlice bakmasını isteyin, tüm eşyaları incelesin, sonra salondan çıksın. Odadaki eşyalardan birinin yerini değiştirin. Hangi eşyanın yerinin değiştiğini bulmaya çalışsın. Bulamazsa ipuçları verebilirsiniz.
- Sıcak-soğuk oyunu: Bir oyuncağını salonda bir yere saklayın. Oyuncağa yaklaşınca “sıcak”, oyuncaktan uzaklaşınca “soğuk” diyerek onu bulmasını sağlayın.
- Kelime oyunu: Bir kelime ile başlayın, o kelimenin son harfi ile başlayan başka bir kelime bulmasını isteyin, oyun böyle sürüp gitsin. Dilerseniz oyunu sadece insan isimleri, meyveler, meslekler vb. şekilde sınırlayabilirsiniz.
- Bu karayı al parayı: Masanın üzerine 3 fincan koyun. Fincanlardan birinin altına da bir boncuk. Fincanları hızlıca karıştırın ve sonra çocuğunuzdan boncuğun hangi fincanın altında olduğunu bulmasını isteyin.
- Resmi hafızaya alma: Çocuğunuza bir resim gösterin. Bu bir ressamın tablosu, eski bir fotoğrafınız ya da internetten bulduğunuz bir resim olabilir. Resmi istediği kadar incelemesine izin verin. Sonra resmi kapatıp sorular sormaya başlayın. Bilemediği zaman resmi tekrar incelemesine izin verin.
 

İyi tatiller dilerim.
 

Mine Kilitci, 2017.

1 yorum: